PMI Greece Chapter

PM vs MOM

PM vs MOM

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει μια Mαμά με έναν Επαγγελματία που ειδικεύεται στην Διαχείριση Έργων, το Change Management και το Agile; Είναι η Μητρότητα ευκαιρία για σπουδή πάνω στις δεξιότητες που αναζητούν οι σύγχρονες επιχειρήσεις σε σχέση με την Διαχείριση των Έργων τους; Και, τελικά, θα μπορούσε η Μητρότητα να θεωρηθεί προσόν σε σχέση με τα soft skills και τις δεξιότητες μιας εργαζόμενης γυναίκας.

Ας δούμε, για παράδειγμα, συσχετίσεις ανάμεσα στα processes που ακολουθεί μια Μητέρα και ένας Project Manager:

Οι Μητέρες διαρκώς σχεδιάζουν εργασίες. Είτε πρόκειται για ένα οικιακό Project όπως η δημιουργία του παιδικού δωματίου, είτε πρόκειται για την πρώτη εκδρομή με το μωρό, η Μητέρα είναι η κυρίως αρμόδια για να καταστρώσει ένα πολυεπίπεδο σχέδιο δράσης. Ποιες δουλειές πρέπει να γίνουν και από ποιον; Πόσο χρόνο χρειάζεται στην πράξη η κάθε ενέργεια; Ποιο είναι το plan B σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά; Οι Μαμάδες ξέρουν ότι δε βγαίνεις ποτέ βόλτα χωρίς υγρά μανταλάκια και έχοντας μαζί σου μόνο μία πιπίλα καθώς έχουν αναγνωρίσει εγκαίρως από την φάση του σχεδιασμού όλους τους πιθανούς κινδύνους. Και ότι, παρότι η παιδική χαρά είναι 10 λεπτά μακριά από το σπίτι, για να καταφέρουν να βρεθούν εκεί στις 11πμ, χρειάζεται να έχουν την τσάντα έτοιμη από πριν και να ξεκινήσουν να ετοιμάζουν το παιδί μισή ώρα νωρίτερα προσδιορίζοντας άριστα το WBS της βόλτας καθώς και το σωστό schedule management.

Οι Μητέρες παρακολουθούν και ελέγχουν την εκτέλεση των εργασιών. Ακυρώνουν τη βόλτα στο πάρκο όταν διαπιστώνουν ότι το παιδί έχει δέκατα. Βάζουν φρένο στο μικρό που θέλει να πάρει όποιο παιχνίδι δει στο ράφι, διαχειριζόμενες άριστα το οικογενειακό budget. Δηλαδή, αντιμετωπίζουν τα σχέδια ως ζωντανές και δυναμικές οντότητες και όχι ως κάτι στατικό, και δε διστάζουν να τα αναπροσαρμόσουν ανάλογα με τους κινδύνους και τις περιπλοκές που ανακύπτουν.

Οι Μητέρες στήνουν δυνατά κανάλια διαρκούς επικοινωνίας. Γνωρίζουν ποιο είναι το αγαπημένο βιβλίο του παιδιού πριν τον ύπνο. Ξέρουν ότι ο λόγος που είναι σήμερα κακόκεφη ο μικρή είναι επειδή μάλωσε με τη φίλη της στο σχολείο. Στήνουν δίκτυα αλληλοϋποστήριξης και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών με άλλες μαμάδες, ώστε να διευκολύνουν τη ζωή τους παρακολουθώντας την επίλυση ομοειδών καταστάσεων. Κοινώς, είναι σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με την ευρύτερη ομάδα, αξιολογούν τι λειτουργεί και τι όχι και αναπροσαρμόζουν τις πρακτικές τους.

Σίγουρα ο ρόλος του Project Manager είναι εξόχως πολύπλοκος και απαιτεί τόσο τη γνώση των καλών πρακτικών όσο και πρακτική εμπειρία στη χρήση των σχετικών εργαλείων. Όμως κάθε ρεαλιστική αναλογία του επαγγελματικού χώρου του Project Management με ένα μη συμβατικό χώρο, όπως αυτός της Μητρότητας, μπορεί να φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη και για τα δύο μέρη.  Στην ουσία δεν είναι ο Project Manager η «Μητέρα» του Έργου στον οποίο όλα τα μέλη στρέφονται για την συμβουλή, την καθοδήγηση και την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί;

Ίσως, λοιπόν, οι Μητέρες να μπορέσουν να διευκολύνουν την περίπλοκη καθημερινότητά τους δανειζόμενες εργαλεία από το χώρο της Διαχείρισης Έργων, αλλά και ο σύγχρονος Project Manager να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αποτελεσματικότητά του, εάν εντάξει στη δουλειά του τις καλές πρακτικές και τα soft skills των Μαμάδων!

Αυτές είναι μόνο λίγες από τις συσχετίσεις ανάμεσα σε μία Μητέρα και έναν Project Manager, όπως τις παρουσιάζει η Στέλλα Ιωαννίδου (http://www.linkedin.com/in/siioannidou ­), Μαμά και ΡΜΡ, η οποία επιμελείται το www.project-mamager.com  με στόχο να διευρύνει τη συζήτηση επάνω στις πολλαπλές δεξιότητες των Μαμάδων, υπογραμμίζοντας την άμεση συνάφειά τους με το χώρο εργασίας. Μια συνάφεια τόσο έντονη που αναρωτάται κανείς: μήπως τελικά μια Μαμά διαθέτει έμφυτα ορισμένα από τα ταλέντα που καθορίζουν έναν καλό Project Manager ή ακόμα και και το αντίστροφο;

Επόμενες Εκδηλώσεις & Συναντήσεις Ομάδων

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εκδηλώσεις

ΧΟΡΗΓΟΙ

 

microsoft
 

jp avax logo small 150x128 

 

 logo race

cp logo header