<< Back

24/11/2011: 6ο Project Management Congress "Από την πιστοποίηση, στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα"

Blog

Οι πιστοποιήσεις καθιερώνουν μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας, αλλά το Project Management θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ευελιξία και όχι από δογματισμό.

Το παραπάνω ήταν το βασικό συμπέρασμα της 6ης ετήσιας συνάντησης των Project Managers στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Δαΐς. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Διοίκησης Εργων (PMI Greece Chapter) και η Boussias Communications, συζητήθηκε η αληθινή αξία των πιστοποιήσεων και η σημασία τους τόσο για την επιχείρηση όσο και για τον Project Manager. Το συνέδριο χαιρέτισε ο Θεοφάνης Γιώτης, Πρόεδρος του PMI Greece Chapter, ενώ το συντονισμό ανέλαβε ο Γιώργος Διακονικολάου, Αντιπρόεδρος του PMI Greece Chapter.

Οι πιστοποιήσεις και η αξία τους
Ο Louis Mercken, PMI Fellow, MBA, PMP, Member of the 2011 PMI Board of Directors & former Chairman of the PMI Board, μίλησε για την αξία του Project Management για έναν επαγγελματία, αλλά και για την εταιρεία όπου εργάζεται. Αναφερόμενος σε σχετικές στατιστικές, υπογράμμισε ότι το 80% των έργων υψηλής απόδοσης καθοδηγούνται από πιστοποιημένους επαγγελματίες, αλλά και ότι η μισθολογική απόκλιση μεταξύ πιστοποιημένων PMPs και μη κυμαίνεται στο 10%, ανάλογα με τη χώρα.

Οσον αφορά τις ίδιες τις πιστοποιήσεις, ο Louis Mercken έκανε μια συνοπτική ανάλυση των επιλογών που έχει κάθε επαγγελματίας που ενδιαφέρεται να πιστοποιηθεί ως προς τις γνώσεις του σε ΡΜ, ξεκινώντας από την πιστοποίηση CAPM, η οποία απευθύνεται σε απόφοιτους Πανεπιστημίου, συνεχίζοντας με τον πιο γνωστό τίτλο του PMP και συνεχίζοντας είτε με οριζόντιες εξειδικεύσεις, είτε με κάθετη ανέλιξη σε επίπεδο PgMP. Οσον αφορά το μέλλον των Project Managers, ένας από τους βασικούς στόχους που τίθενται είναι η εξέλιξή τους σε στελέχη c-level, μέσα από θέσεις όπως αυτή του CIO ή του CPO.

Ο Alan Harpham, Πρόεδρος του APM Group, επίσημου φορέα πιστοποίησης της βρετανικής Γ.Γ. Εμπορίου, διαπίστωσε μία αύξηση του ενδιαφέροντος των επαγγελματιών για τη διαχείριση ολοένα και πιο σύνθετων έργων. Κάποιοι επαγγελματίες, τείνουν να υποβαθμίζουν τη σημασία των πιστοποιήσεων. Το 20% των έργων, τα οποία και αποφέρουν το 80% της συνολικής αξίας, υλοποιούνται από ιδιαίτερα ικανά, αλλά μη-πιστοποιημένα στελέχη. Το υπόλοιπο 80% των έργων, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 20% της αξίας, θα μπορούσαν ενδεχομένως να πάνε πολύ καλύτερα εφόσον ολοκληρωνόταν από πιστοποιημένους PMs. Στο πλαίσιο της ομιλίας του, προσπάθησε να δώσει απαντήσεις σε κάποια από τα καίρια ερωτήματα του αντικειμένου.

Στο ερώτημα σχετικά με τη σύγκριση μεταξύ PRINCE2 και PMBOK, απάντησε ότι το πρώτο έχει μεγαλύτερο βάθος, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο εύρος. Συμφώνησε με την άποψη της Gartner ότι λειτουργούν συμπληρωματικά το ένα προς το άλλο. Σε ερώτημα του κοινού, σχετικά με το ποια είναι τα αίτια αποτυχίας έργων τα οποία ακολουθούν πρότυπα PM, όπως αυτά του βρετανικού δημοσίου, ο Alan Harpham απάντησε ότι, σε κάθε δημοκρατικό κράτος, η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να προτείνει πρότυπα αλλά όχι και να τα επιβάλει.

Κι ενώ μπορεί, για παράδειγμα, να αναπτύσσει πρότυπα και να προτείνει την καταλληλότητα πιστοποιημένων PMs για την ολοκλήρωση ενός έργου, δεν έχει τη δικαιοδοσία να απομακρύνει δημοσίους υπαλλήλους από τη θέση τους επειδή δεν έχουν την σχετική πιστοποίηση. Ταυτόχρονα, οι δημόσιοι υπάλληλοι, συνήθως, δεν είναι πρόθυμοι να αναλαμβάνουν το μερίδιο ευθύνης που τους αντιστοιχεί βάσει των ξεκάθαρων δομών του PM.

Αναζήτηση

Δείτε τα αρχεία