<< Back

5 χρήσιμες συμβουλές για το 2020

Blog

1. Το 2020 ξεκινά τώρα 

Υφίσταται η γενική παραδοχή ότι τον Δεκέμβριο οι υπεύθυνοι προσλήψεων δεν είναι τόσο ενεργοί στην αναζήτηση ανθρώπινου δυναμικού καθώς οι εταιρίες προετοιμάζονται για τις διακοπές. 

Στην πραγματικότητα όλα συμβαίνουν στο τέλος του έτους. Οι εταιρείες προετοιμάζονται για το επόμενο έτος και το Νοέμβριο / Δεκέμβριο υπάρχει σημαντική ζήτηση για την πρόσληψη ανώτερων στελεχών program και portfolio management. 

Αν βρισκόσασταν στην αναζήτηση εργασίας αλλά χάσατε το ως άνω πολύτιμο διάστημα μπορείτε ακόμα, απαντώντας τις κάτωθι βασικές ερωτήσεις, να ξεκινήσετε τον προγραμματισμός σας για το 2020: 

  • Ποιοι είναι οι στόχοι της σταδιοδρομίας σας για το 2020; 
  • Είναι ενημερωμένο το βιογραφικό σας ή το βιογραφικό σας και το LinkedIn με βασικά επιτεύγματα της χρονιάς που πέρασε και ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της σταδιοδρομίας σας; 
  • Ποια είναι τα σχέδια σας για την προσωπική σας ανάπτυξη; Έχετε προγραμματίσει κάποια περαιτέρω εκπαίδευση, βιβλία που θέλετε να διαβάσετε ή έχετε σκεφτεί τα άτομα τα οποία μπορείτε να συμβουλευτείτε για να αποκτήσετε πληροφορίες; 

2. Κλιμακώστε τις εμπειρίες και τις ικανότητές σας. 

Η γενική παραδοχή είναι ότι κάθε νέο έτος αναμένουμε η σταδιοδρομία μας να έχει ανοδική πορεία με μια προαγωγή και ένα υψηλότερο μισθό. 

Στην πραγματικότητα η οικοδόμηση της καριέρας σας αφορά στην εκμάθηση, στην απόκτηση ευελιξίας και στην οικοδόμηση ενός χαρτοφυλακίου νέων εμπειριών και μικρών διαφοροποιημένων ρόλων. 

Εάν έχετε διαχειριστεί Προγράμματα ή Χαρτοφυλάκια Έργων για επτά ή περισσότερα χρόνια, μπορεί να αισθάνεστε ότι έχετε φτάσει στο μέγιστο των εμπειριών και δυνατοτήτων σας. Για να ξεπεράσετε αυτή την αίσθηση και να πάτε στο επόμενο επίπεδο εμπειριών, αναρωτηθείτε: 

  • Το 2020, πώς θα μάθετέ μια νέα δεξιότητα, θα κερδίσετε μια νέα εμπειρία ή θα μάθετε κάτι σημαντικό από κάποιον άλλον που θα σας κάνει ξανά ενθουσιώδη; 

3. Ο μετασχηματισμός πρέπει να είναι ορατός. 

Η γενική παραδοχή είναι ότι ο μετασχηματισμός αφορά στη διαχείριση οργανωτικής αλλαγής, η οποία βασίζεται κυρίως σε ποικίλες μεθόδους και κανάλια επικοινωνίας (σημειώματα, δεξιώσεις, εργαστήρια, συναντήσεις προσωπικού κλπ.). 

Σε μια πρόσφατη διαφημιστική εκστρατεία γυμναστικών ποδηλάτων, η πρωταγωνίστρια ήθελε να πείσει το κοινό ότι το ποδήλατο της άλλαξε τη ζωή ενώ πριν και μετά την αλλαγή έδειχνε ακριβώς το ίδιο - πολλοί άνθρωποι δήλωσαν δυσαρέσκεια στο διαφημιστικό καθώς ενώ είπε ότι η ζωή της άλλαξε τόσο πολύ, η αλλαγή δεν ήταν ορατή. 

Στην πραγματικότητα ο μετασχηματισμός είναι κάτι περισσότερο από απλή επικοινωνία. Αντί να λέμε στους ανθρώπους ποια είναι η αλλαγή, η προσέγγιση θα πρέπει να είναι ότι η αλλαγή πρέπει να είναι ορατή και να επιδεικνύεται, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να την βιώσουν. Ο μετασχηματισμός σε οργανωτικό επίπεδο αφορά στην αλλαγή συμπεριφοράς η οποία επιτυγχάνεται βιώνοντας τα πραγματικά παραδείγματα και όχι απλώς ακούγοντας για αυτά. 

Ο συγγραφέας του άρθρου αναφέρει ότι όταν εφαρμόζει μια οργανωτική αλλαγή μεγάλης κλίμακας σε έναν οργανισμό, προωθεί προσωπικά μαθήματα διαδραστικής εκπαίδευσης για να διδαχθούν όλοι την αλλαγή, καθώς και συνεδρίες παρακολούθησης, όπου είναι πρακτικά προσανατολισμένος στην καθοδήγηση και προγύμναση των ανθρώπων σε νέες δεξιότητες. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος ώστε η ανατροφοδότηση να λαμβάνεται σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την αλλαγή, και το σημαντικότερο, να θεωρείται ως ο ειδικός προπονητής του οργανισμού που επιτρέπει την αλλαγή. Αυτό έχει αποδειχτεί πολύ αποτελεσματικό στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας σε έναν οργανισμό. 

4. Δημιουργήστε χώρο. 

Η γενική παραδοχή είναι ότι όταν βλέπετε μια καλή ιδέα για ένα πρόγραμμα, προχωρήστε σε αυτό -γρήγορα - για να επωφεληθείτε από την ταχύτητα στην αγορά. 

Στην πραγματικότητα, εάν σε ένα υπερφορτωμένο συρτάρι συνεχίζετε να προσθέτετε ρούχα για παράδειγμα, με τον ίδιο τρόπο και ένα χαρτοφυλάκιο έργων αντίστοιχα μπορεί να υπερφορτωθεί αν δεν το διαχειριστείτε συστηματικά. 

Εάν κάνετε μια μετακόμιση μπορεί σε ένα υπερφορτωμένο συρτάρι να βρείτε ότι το 30-40% των αντικειμένων δεν χρειάζονταν ή δεν είναι πλέον χρήσιμα αφού ήταν κατεστραμμένα, σπασμένα ή απλά ξεπερασμένα. Απαλλάσσοντας το «συρτάρι» σας από αυτά δημιουργείται χώρο για νέα αντικείμενα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την τεχνολογία και τα νέα έργα σε έναν οργανισμό. 

Τα βήματα για τη αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου έργων σε έναν οργανισμό είναι: 

  1. Απογραφή: Δημιουργήστε μια πλήρη λίστα με όλα τα προγράμματα, τα έργα και τις δραστηριότητες που καταναλώνουν πόρους. 
  2. Εξορθολογισμός: Εξέταση και προτεραιότητα κάθε στοιχείου. Έχει ROI; Πρόκειται πραγματικά να μετακινήσετε τη βελόνα στη στρατηγική; Μπορείτε ακόμη να αναπτύξετε απλή βαθμολόγηση έργων για να δώσετε προτεραιότητα στα βασικά κριτήρια όπως εάν έχει αξία, πόρους και ευθυγράμμιση με τη στρατηγική. 
  3. Έναρξη, Διακοπή, Υποστήριξη: Λάβετε αποφάσεις και συμβιβασμούς για το τι πρέπει να ξεκινήσετε, να σταματήσετε και να διατηρήσετε. Σε έναν οργανισμό, οι ομάδες μερικές φορές συνεχίζουν να κάνουν ό, τι έκαναν πάντα για χρόνια.  Απαιτείται τακτικά μια λεπτομερή ανασκόπηση του χαρτοφυλακίου για επιφανειακές εργασίες που δεν είναι απαραίτητες ή χρήσιμες -όπως το παράδειγμα του συρταριού. 
  4. Τριμηνιαία / Ετήσια Ανασκόπηση: Η βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου είναι να πραγματοποιούμε τακτικά το βήμα 2 παραπάνω, όχι μόνο μία φορά. Η διεξαγωγή ανασκόπησης της απόδοσης τουλάχιστον ανά τρίμηνο είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις που έγιναν αρχικά στο βήμα 3 δεν έχουν αλλάξει λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων (εσωτερικά ή εξωτερικά). 

5. Γίνεται εθελοντής για τον επόμενο ρόλο σας. 

Η γενική παραδοχή είναι ότι ο διευθυντής σας θα σας αναθέτει το επόμενο πρόγραμμα ή ρόλο. 

Στην πραγματικότητα εσείς είστε υπεύθυνοι για την ενεργή διαχείριση του επόμενου σας ρόλου. Πρέπει να ενημερώσετε τους κατάλληλους ανθρώπους και άλλους ηγέτες τι θα θέλατε να είναι το επόμενο πρόγραμμα ή ο ρόλος σας. 

Βασικά βήματα: 

  • Δηλώστε σαφώς την επιθυμία σας: Τι είδους πρόγραμμα ή ρόλος θα θέλατε; Να είστε τόσο συγκεκριμένοι όσο γράφετε τη δική σας περιγραφή εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ευθυνών, των δεξιοτήτων και της εμπειρίας που χρειάζεστε. 
  • Αναπτύξτε ένα σχέδιο: Ποια είναι τα βήματα, οι ημερομηνίες και οι πόροι χρειάζεστε για να φτάσετε στον επιθυμητό ρόλο σας από εκεί πού βρίσκεστε σήμερα; Έχετε τις απαιτούμενες δεξιότητες και εμπειρία ή χρειάζεται να τις αναπτύξετε; Ποια υποστήριξη ή πόρους από μέντορες ή άλλους ηγέτες χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε το σχέδιό σας; Αντιμετωπίστε αυτή την κατάσταση όπως κάθε άλλο έργο που θα διαχειριστείτε, με ένα σχέδιο έργου και ένα πρόγραμμα έργου. 
  • Παρακολουθήστε την πρόοδό σας: Ελάτε σε επαφή με τον εαυτό σας κάθε εβδομάδα και καλέστε τους υποστηριχτές σας κάθε μήνα. Θεωρήστε τον εαυτό σας υπεύθυνο και προσαρμόστε ανάλογα με τις ανάγκες και τις ενέργειές σας. 

Μην περιμένετε άλλο: Ποιο είναι το σχέδιό σας για το 2020 τώρα; 

Καλή Χρονιά και επαγγελματική και προσωπική επιτυχία σε όλους! 

Source: 5 Career Tips for 2020 From the Voices on Project Management Blog by Cameron McGaughy, Marian Haus, Lynda Bourne, Lung-Hung Chou, Bernadine Douglas, Kevin Korterud, Conrado Morlan, Peter Tarhanidis, Mario Trentim, Jen Skrabak, David Wakeman, Roberto Toledo, Vivek Prakash, Cyndee Miller, Shobhna Raghupathy, Wanda Curlee, Rex Holmlin, Christian Bisson, Taralyn Frasqueri-Molina, Jess Tayel, Ramiro Rodrigues, Linda Agyapong, Joanna Newman, Soma Bhattacharya 

https://www.projectmanagement.com/blog-post/58637/5-Career-Tips-for-2020 

Αναζήτηση

Δείτε τα αρχεία