<< Back

Το coaching ως εργαλείο των project managers - GROW Model: πώς να δώσετε κίνητρα και να ενδυναμώσετε την ομάδα σας - Ανασκόπηση εκδήλωσης

Blog

Η Πρόεδρος του PMI Greece Chapter, κ. Ζαννίνα Αναγνωστοπούλου, χαιρέτισε την εκδήλωση καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες και τον κ. Κυριακίδη. Η κ. Αναγνωστοπούλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη θεματολογία του coaching και mentoring mindset έχει μεγάλη αξία για το project management. Το PMI Greece Chapter αγκαλιάζει τη θεματική αυτή με ένα πρόγραμμα, για τα ολοένα αυξανόμενα μέλη του, που δημιουργεί αμοιβαία επωφελείς σχέσεις mentorship, συνδέοντας mentors και mentees.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Μανώλης Παπαδάκης, VP της ομάδας Events & Special Projects του PMI Greece Chapter, κάνοντας επίσης μια σύντομη εισαγωγή και δίνοντας στη συνέχεια το βήμα στον ίδιο τον κ. Κυριακίδη.

Ο κ. Κυριακίδης ξεκίνησε αναφέροντας πόσο απαραίτητη είναι η χρήση εργαλείων και νοητικών μοτίβων για τη λήψη αποφάσεων από κάθε manager και πώς καθημερινά τα 5 W’s πρέπει να καθορίζουν κάθε “μικροσενάριο” της καθημερινότητας των managers. Περιέγραψε το mindset ως μια μεγάλη εργαλειοθήκη που περιλαμβάνει από απλά εργαλεία μέχρι πιο σύνθετα όπως το coaching. Στη συνέχεια, τόνισε τη σημασία της σωστής ερώτησης για τον ορθό καθορισμό των προβλημάτων και πόσο καθοριστικό ρόλο παίζει στο coaching mindset.

Το ερώτημα που έθεσε ο κ. Κυριακίδης ήταν τελικά τι κερδίζει κανείς με το coaching;

Αρχικά, βοηθάει στη μάθηση και όχι στην απλή διδασκαλία, παρακινώντας την ομάδα να εμπεδώσει όσα μαθαίνει ώστε να οδηγηθεί σε αλλαγή συμπεριφοράς. Η προσέγγιση της διοίκησης με χρήση coaching κινητοποιεί την εν δυνάμει ενέργεια της ομάδας διαφοροποιώντας αυτόν τον τρόπο διοίκησης από το command & control management.

Επίσης, τονίστηκε από τον κ. Κυριακίδη πως τα εσωτερικά εμπόδια κάθε ανθρώπου είναι αυτά μέσα από τα οποία ερμηνεύει κάθε εξωτερική συνθήκη και πως το coaching συμβάλλει στο να δει το άτομο μέσα του, να αποκτήσει αυτοεπίγνωση και να αλλάξει.

Μεταξύ άλλων πολύ σημαντικών σημείων, αναφέρθηκε η συμβολή του coaching στην προσέγγιση των managers κατά τη διερεύνηση της αξιολόγησης καθημερινών ενεργειών. Με την υιοθέτηση του coaching δεν εστιάζουμε στο ποιος φταίει αλλά στο τι φταίει. Αυτή η προσέγγιση αξιοποιεί την ενέργειά μας για την επίτευξη των στόχων που πηγαίνουν τον οργανισμό μπροστά.

Στη συνέχεια, ο κ. Κυριακίδης, με μια σύντομη πρακτική εφαρμογή, παρουσίασε το παράδειγμα ενός meeting για τη λήψη μιας απόφασης που συντονίζει ένας facilitator, με τη χρήση της μεθόδου coaching, βοηθώντας στην καλύτερη κατανόηση όσων αναφέρθηκαν.

To GROW model είναι ένα εργαλείο coaching που μέσα από συγκεκριμένα βήματα υποστηρίζει τους managers στην εφαρμογή του coaching στην πράξη. Με κατάλληλες ερωτήσεις προσεγγίζονται οι στόχοι (Goals), η πραγματική κατάσταση (Reality), οι επιλογές που έχουμε για να προχωρήσουμε μπροστά (Options) και το συγκεκριμένο πλάνο που θα ακολουθήσουμε (Will).

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες και μια παραγωγική συζήτηση με τον κ. Κυριακίδη.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση παρείχε 1 PDU στους πιστοποιημένους PMPs.

Αναζήτηση

Δείτε τα αρχεία