<< Back

PMI – το καλύτερο έργο της χρονιάς 2015

Blog

 

H εταιρεία Chevron El Segundo, η οποία παρέχει το 20% της βενζίνης στην περιοχή του Λος Άντζελες και καλύπτει το 40% των αναγκών σε καύσιμα του διεθνούς αεροδρομίου, μπορεί να συνεχίσει να ικανοποιεί τους πελάτες της. Η επιτυχία αυτή βέβαια δεν ήρθε από μόνη της. Η εταιρεία γνωρίζοντας την παλαιότητα των τυμπάνων που χρησιμοποιούνται στην θέρμανση αργού πετρελαίου έπρεπε να προβεί στην άμεση αντικατάσταση τους. Έδωσε λοιπόν το πράσινο φως για μια επένδυση-έργο 150 εκ. δολλαρίων με αντικείμενο την παραγωγή, αποστολή και εγκατάσταση έξι νέων τυμπάνων.

Το έργο παρουσίαζε μεγάλες προκλήσεις και περιορισμούς. Η αντικατάσταση θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί μέσα σε συμπιεσμένο χρονικό διάστημα μεταφέροντας τα τύμπανα από την Ισπανία και διατηρώντας ταυτόχρονα υψηλά επίπεδα ασφάλειας. Δεν ήταν όμως τόσο η μεταφορά από την Ιβηρική χερσόνησο με πλοίο όσο η μετακίνηση αυτών των τεράστιων τυμπάνων από το λιμάνι του Λος Άντζελες στον χώρο του διυλιστηρίου. Τα τεράστια αυτά τύμπανα θα έπρεπε να διασχίσουν μια απόσταση 35 χιλιομέτρων σε τέσσερις ημέρες κατά την διάρκεια της νύχτας διακόπτωντας την ηλεκτροδότηση και τη λειτουργία φωτεινών σηματοδοτών σε μεγάλο κομμάτι της πόλης. Εξίσου, τα επίπεδα ασφαλείας, εξαιτίας των εργασιών σε ύψος 73 μέτρων έπρεπε να εξεταστούν με μεγάλη προσοχή από την ομάδα έργου.

Για την μετακίνηση των τυμπάνων η διαδρομή των 35 χιλιομέτρων κρίθηκε απαγορευτική και μία εναλλακτική διαδρομή ήταν πλέον απαραίτητη.  Η μαρίνα Redondo ήταν μόλις 6.4 χλμ μακριά από το διυλιστήριο της Εl Segundo και μια πολύ καλή επιλογή εφόσον γινόταν δεκτή από τις τοπικές αρχές. Στην περίπτωση αυτή η ομάδα έργου έπρεπε να λάβει υπόψη της την καλοκαιρινή ιστιοπλοϊκή περίοδο και την ανάγκη για διακοπή της ηλεκτροδότησης κατά την διάρκεια των μεταφορών.

Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της πολιτείας είχαν θετική έκβαση. Η ομάδα έργου συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της πολιτείας και ανακάλυψε ότι η τοπική κοινωνία είχε την επιθυμία κατασκευής ενός ιστιοπλοϊκού εκπαιδευτικού κέντρου για παιδιά αλλά δεν είχε τα χρήματα. Έτσι η εταιρεία αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του ιστιοπλοϊκού κέντρου και εκπόνησε ένα σχέδιο για το πως θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η ζωή των κατοίκων. Η ομάδα έργου επίσης για να αποφύγει διακοπές στην ρευματοδότηση, συνεργάστηκε στενά με την υπηρεσία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με σκοπό την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων παροχής ρεύματος. Άλλο ένα εμπόδιο που έπρεπε να αντιμετωπίσει η ομάδα έργου ήταν η έναρξη της καλοκαιρινής ιστιοπλοϊκής περιόδου. Γι’αυτό απαίτησε την επίσπευση της παράδοσης από την ισπανική κατασκευάστρια εταιρεία έναν μήνα νωρίτερα και ταυτόχρονα προχώρησε στην ενοικίαση μεταφορέα ο οποίος θα παρέδιδε τα τύμπανα πιο γρήγορα.

Οι προκλήσεις όμως δεν τελείωσαν εδώ. Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση στους κατοίκους της περιοχής κατά την διάρκεια των νυχτερινών μετακινήσεων, πραγματοποιήθηκε σχετική ενημερωτική εκστρατεία. Αναφορές στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και ενημερωτικά δελτία προωθούσαν τους αναγνώστες σε ιστοσελίδα που ανέφερε πληροφορίες σχετικές με το έργο. Μάλιστα για τους  κατοίκους κατά μήκος της διαδρομής επιλέχθηκε η ενημέρωση πόρτα-πόρτα γιατί μια τέτοια επικοινωνία είναι πιο ξεκάθαρη.

Στο πεδίο της εγκατάστασης, η ομάδα των μηχανικών είχε να αντιμετωπίσει σημαντικά θέματα ασφάλειας. Οι εργασίες απεγκατάστασης των παλαιών τυμπάνων έπρεπε να πραγματοποιηθούν πάνω σε υπερηψωμένα επίπεδα (60 μέτρων) καθιστώντας αναγκαία την διεξαγωγή τακτών συναντήσεων για θέματα ασφάλειας και την δημιουργία ενός πρωτοκόλλου προστασίας από πτώση. Γι’αυτό το λόγο όλα τα υλικά και εργαλεία ήταν απαραίτητο να δένονται και όλοι οι εργάτες να φέρουν εξάρτυση. Έτσι, διατηρώντας τα σωστά επίπεδα ασφαλείας, οι εργάτες ήταν ικανοί να ικανοποιήσουν τις στενές προθεσμίες. Σε συνάρτηση επίσης με το γεγονός ότι η εγκατάσταση θα πραγματοποιούνταν κατά την διάρκεια της περιόδου συντήρησης του διυλιστηρίου, με την χρήση ενός ειδικού νοικιασμένου γερανού, ικανού να σηκώνει 453.592 κιλά από μία τοποθεσία, δεν υπήρχε δυνατότητα για καθυστέρηση.

Το έργο στηρίχθηκε σε αυστηρές πολιτικές διαχείρισης αλλαγών και σε κάθε επικεφαλή ανατέθηκε ένα επίπεδο έγκρισης σε σχέση με την εκτίμηση κόστους. Σε περίπτωση αλλαγών με μεγαλό κόστος ήταν απαραίτητη η έγκριση της αλλαγής απο ανώτερα στελέχη. Με αυτές τις διαδικασίες, η ομάδα ολοκλήρωσε το έργο τέσσερις μήνες νωρίτερα, πετυχαίνοντας χαμηλότερο κόστος από το προϋπολογισμένο κατά 7 εκατ. δολλάρια και κανένα εργατικό ατύχημα.

Bibliography

Project Management Institute. (2015, November). Ready to refuel.  PM Network, 29(11), pp. 37-43.

Αναζήτηση

Δείτε τα αρχεία