<< Back

PMI-Congress 2014 “Projects, Leadership & Politics”

Blog

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου, το 9ο ετήσιο Project Management Congress από το Ελληνικό Παράρτημα του Project Management Institute (PMI ). Το PMI -Congress 2014 αποτέλεσε μια πλατφόρμα διαλόγου γύρω από τα ζητήματα που απασχολούν τους Project Managers στην οποία συζητήθηκαν καίρια θέματα όπως ο ρόλος που διαδραματίζει η ηγεσία και η πολιτική τόσο στο έργο όσο και στη διοίκησή του καθώς και ο ρόλος της ηγεσίας στην αντιμετώπιση προβλημάτων και κινδύνων.

Το Ελληνικό Παράρτημα του PMI αριθμεί περισσότερα από 500 ενεργά μέλη και έχει ως στόχο να αναγνωρίζεται για την συνεχή και καταλυτική συνεισφορά του ως η ηγετική αρχή στην προώθηση των βέλτιστων πρακτικών της διοίκησης έργων στην Ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Απώτερος σκοπός του είναι να καταστήσει γνωστή και ευρύτερα κατανοητή την αναγκαιότητα της διοίκησης έργων στην επίτευξη επιχειρηματικών στόχων και βέλτιστων αποτελεσμάτων σε όλους τους τομείς της Ελληνικής οικονομίας.

Το PMI-Congress 2014σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία, με τη συμμετοχή περισσότερων από 120 εκπροσώπων της πολιτείας και του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και διακεκριμένων ελλήνων ομιλητών όπως ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης,ο κ. Θεόδωρος Φέσσας (Πρόεδρος ΣΕΒ), ο κ. Κωνσταντίνος Μπακούρης (Πρόεδρος Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος), o κ. Εμμανουήλ Κονδύλης(Πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ) κ.α. Σημαντική η παρουσία ξένων ομιλητών με κορυφαίο τον κ. Tim Banfield, (PMO officer της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και σύμβουλο του Βρετανού Πρωθυπουργού στα θέματα έργων.

Ο κ. Αριστομένης (Άρις) Μ. Συγγρός Αντιπρόεδρος του PMI Greece Chapter άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου σημειώνοντας μεταξύ των άλλων τόσο την όλο αυξανόμενη διείσδυση του Project Management στην επαγγελματική κατάρτιση των στελεχών και περιέγραψε τούς μελλοντικούς στόχους του ελληνικού παραρτήματος. Στη συνέχεια ο κ . Πάνος Χατζηπάνος, Πρόεδρος του PMI Greece Chapter, αναφέρθηκε στην αυξανόμενη σημασία της ορθής διοίκησης των mega projects (προϋπολογισμού άνω του 1 δις δολαρίων) που έχουν συνολικά στον κόσμο προϋπολογισμό 7 τρις $ και με μέση απόκλιση 30% θα επιφέρουν σπατάλη 2 τρις $, ήτοι 2 φορές το χρέος των ΗΠΑ στην Κίνα. Αναφέρθηκε επίσης στην τάση  των πολιτικών διεθνώς να υπερεκτιμούν την ευκολία καθως και τα οφελη των πολυ μεγαλων έργων – mega projects (planning fallacy και strategic misrepresentation).

Στην Α’ ενότητα του Συνεδρίου με θέμα « Behavioral Management », ο Καθ. Werner Rothengatter (Πανεπιστήμιο Καρσλρούης) μίλησε με πολλά διεθνή παραδείγματα mega projects με αποκλίσεις ως και 1900% στον προϋπολογισμό και ανέλυσε διεξοδικά τις αιτίες των αποκλίσεων αυτών. Εν συνεχεία, στο Α’ πάνελ με συντονιστή τον δημοσιογράφο και νομικό κ. Αντώνη Παπαγιαννίδη, ο Καθ. Θεοδόσης Τάσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) αναφέρθηκε σε παραδείγματα ηγεσίας κατά τους αρχαίους χρόνους, με αναφορές σε διάσημους αρχαίους βασιλείς και πολιτικούς, όπως ο Κλεισθένης, ο Αγαμέμνων, ο Οδυσσέας κ.α. τονίζοντας τα χαρίσματα και τις τακτικές που ακολούθησαν σε κρίσιμες συγκυρίες στους αρχαίους χρόνους. Ο κ. Κωνσταντίνος Μπακούρης (Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος) αναφέρθηκε στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε επί της Προεδρίας του κατά τα πρώτα έτη λειτουργίας του Οργανισμού Αθήνα 2004 (από το 1998) για την ταχύτερη υλοποίηση των ολυμπιακών έργων με βάση διεθνείς πρακτικές και εμπειρία προηγούμενων διοργανώσεων, καθώς και στα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το εγχείρημα από την πλευρά του stakeholder management. Η κα Έλενα Παναρίτη (Οικονομολόγος – Ιδρυτής & Διευθύνουσα Σύμβουλος, Thought4Action) επικεντρώθηκε στην αντίληψη των behavioral economics, εξηγώντας οτι η ανάπτυξη επέρχεται όταν η οικονομία στηρίζεται σε σαφή σχεδιασμό και στόχο, υγιείς κοινωνικές δομές, ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, συνέπεια και ειλικρίνεια από την πλευρά των ηγετών. Ο κ. Χρυσόστομος Καβουνίδης (Senior Manager, Boston Consulting Group) αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη σημασία της ορθής διαχείρισης των μεγάλων assets των κρατών (π.χ. υποδομές μεταφορών κλπ), χρησιμοποιώντας παραδείγματα χωρών όπως η Γαλλία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς που πρωτοπορούν στον τομέα αυτό με λογικές ιδιωτικοποίησης. Ο κ. Paul B . Kazarian (Japonica & Partners) μίλησε μέσω video αναφερόμενος στην μελέτη της εταιρείας Japonica & Partners, ενός εκ των μεγαλυτέρων διεθνώς κατόχων ελληνικών ομολόγων, σχετικά με το τεράστιο κρυφό πλεονέκτημα της Ελλάδας, έναντι των λοιπών χωρών της Μεσογείου που έχουν μεγάλο χρέος, αναλύοντας ότι η δομή του ελληνικού χρέους είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμη για τεχνοοικονομικούς λόγους και ειδικά με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

Στο συνέδριο μίλησε και ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης ανέφερε την αξία του δυναμικού σχεδιασμού στην κατεύθυνση της υλοποίησης δύσκολων μεταρρυθμίσεων, με ρητή αναφορά στην ανάγκη συντονισμού αντικρουόμενων απόψεων ειδικά σε θέματα χωροταξίας και περιβάλλοντος από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην βιαστική προσέγγιση του παρελθόντος σχετικά με την μεθοδολογία διαχείρισης των προϊόντων των χωροταξικών έργων σε βάθος χρόνου. Πρόσθεσε επίσης μία σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου ΠΕΚΑ σε σχέση με την χωροταξία και το περιβάλλον και αναφέρθηκε και στα μεγάλα ενεργειακά έργα των αγωγών φυσικού αερίου & πετρελαίου και στην εξόρυξη πηγών από τον ελλαδικό χώρο.

Ο κ. Tim Banfield (PMO officer της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου) περιέγραψε την εντυπωσιακή οργάνωση του Γραφείου Διοίκησης Έργων της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας για την κεντρική διοίκησης 200 πολύ μεγάλων έργων ύψους 500 δις στερλινών σε βάθος 20ετίας. Αναφέρθηκε στην φιλοσοφία ενίσχυσης του project delivery profession καθώς και σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην διοίκηση έργων στο Ηνωμένο Βασίλειο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μεγάλες εταιρείες συμβούλων (Major Projects Delivery Academy).

O κ. Θεόδωρος Φέσσας (Πρόεδρος ΣΕΒ) σε μια πολύ ουσιαστική και σημαντική ομιλία του αναφέρθηκε στις ελλείψεις της χώρας στην κατεύθυνση της ορθής υλοποίησης αλλαγών που εδράζεται κυρίως στην κυρίαρχη αντίληψη μεταξύ των Ελλήνων για την επιθυμία αποφυγής της αβεβαιότητας, τονίζοντας οτι παράγοντες που πρέπει να επικρατήσουν για την ανάπτυξη είναι η αξιοκρατία, η πολιτική σταθερότητα, η υπευθυνότητα και σοβαρότητα και η ομαδικότητα.

Στο Β’ πάνελ με θέμα « Projects Leadership &Politics Round Table Discussion With Top Experts »και συντονιστη τον κ. Άρι Συγγρό, o κ. Εμμανουήλ Κονδύλης(Πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ) τόνισε την αξία της ηγεσίας, στις σημαντικές και παγκοσμίως αποδεκτές μεθοδολογίες διοίκησης έργων που ακολουθούνται και από το ΤΑΙΠΕΔ για την αντιμετώπιση των έργων του. Ο κ. Ιωάννης Μπρας (Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου) αναφέρθηκε με γλαφυρό τρόπο στα εντυπωσιακά επιτεύγματα του Οργανισμού σχετικά με την βέλτιστη χρήση του Λιμανιού με ποικίλους τρόπους τόσο για την εξυπηρέτηση των ελλιμενιζομένων πλοίων, όσο και για την προσέλκυση τουρισμού με αιχμή την κρουαζιέρα με θετικό αντίκτυπο για όλη την Κρήτη, που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του τζίρου του Οργανισμού και την απόκτηση διεθνών βραβεύσεων για την ποιότητα εξυπηρέτησης των τουριστών. Ο κ. Δημήτρης Ζωντανός (Διευθυντής Ανάπτυξης της  Lamda Development), αναφέρθηκε στην αξία του ηγέτη, καθορίζοντας τον ορισμό του ηγέτη ως αυτού που κάνει τους άλλους να νιώθουν σημαντικοί και να συνεργάζονται. Επίσης, τόνισε ως μεγαλύτερη δυσκολία για την αξιοποίηση του αεροδρομίου του Ελληνικού την επίτευξη κοινής αντίληψης και υποστήριξης από την πλευρά των εμπλεκομένων δήμων. Τέλος, ο κ. Αλέξανδρος Κωστόπουλος (Δ/νων Σύμβουλος Foresight, Ιδρυτής Repower Greece) μίλησε για την αξία της συνεργασίας και επικοινωνίας ως παράγοντα ενδυνάμωσης των έργων και της παραγωγής ποιοτικών αποτελεσμάτων.

Για περαιτέρω πληροφορίες, υλικό παρουσιάσεων, φωτογραφικό υλικό, παρακαλούμε όπως αναφερθείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.pmicongress.gr/

 

 

 

Αναζήτηση

Δείτε τα αρχεία