<< Back

PMI-GREECE ANNUAL CONGRESS 2020 - “ENTERPRISE AGILITY ”

Blog

Το κοινό είχε την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει τον  εξέχοντα ομιλητή και guru του Scrum Dr . Jeff Sutherland, συν δημιουργού του Scrum Framework και συγγραφέα του διεθνούς best seller  “Scrum: The Art of Doing Twice the Work in Half the Time». 

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν εξαιρετικοί ομιλητές, στελέχη μεγάλων οργανισμών που εφαρμόζουν Agile μεθοδολογίες και παρουσίασαν σχετικές εμπειρίες και προβληματισμούς.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων αποτελεί ρεκόρ  για το PMI Greece Chapter. H επιτυχία οφείλεται σημαντικά στους χορηγούς επικοινωνίας HRPORFESSIONAL, Netweek, Semifind, Jobfind.gr  και τους υποστηρικτές της εκδήλωσης ASCE, CSAP, PMI CYPRUS, HELLENIC SOCIETY OF SYSTEMIC STUDIES. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά.

Το PMI Greece Chapter ευχαριστεί ιδιαίτερα τους ομιλητές , την εθελοντική ομάδα διοργάνωσης του συνεδρίου και τέλος όλουςόσους συμμετείχαν! 

 

ENTERPRISE AGILITY - Dr. Sutherland

Ο Dr. Sutherland παρουσίασε αναλυτικά τις παραμέτρους και τα οφέλη εφαρμογής της μεθοδολογίας Scrum και, ειδικότερα, τα έξι (6) patterns που προτείνει για Scrum Scaling στους μεγάλους οργανισμούς με τους οποίους έχει συνεργαστεί. Εταιρίες όπως η Tesla, η Amazon και άλλες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις κεφαλαιακής αποτίμησης παγκοσμίως και δείχνουν κατακόρυφη αύξηση εσόδων παρά την πανδημία του Covid-19, χρησιμοποιούν αποκλειστικά Agile και Scrum μεθοδολογίες για την άμεση κάλυψη των πραγματικών αναγκών των πελατών.

Τα οφέλη του Scrum δεν αφορούν μόνο τις εταιρίες τεχνολογίας. Δόθηκε από τον Dr. Sutherland ως παράδειγμα εφαρμογής και βελτίωσης της εξυπηρέτησης και στο πεδίο των υπηρεσιών (services), η αύξηση της δυναμικότητας των χειρουργείων ενός Νοσοκομείου στην Βοστόνη χωρίς αύξηση του κόστους λειτουργίας που επέφερε και σχεδόν διπλασιασμό των εσόδων του.

Dr. Ιάσονας Αντωνόπουλος, Digital Transformation Officer Vodafone Greece

O Dr. Αντωνόπουλος, μίλησε για το Agile transformation το οποίο έχει ξεκινήσει περίπου εδώ και δύο χρόνια στην Vodafone με πρώτο milestone την εξυπηρέτηση των Ιδιωτών Πελατών. Περιέγραψε τα πλεονεκτήματα και τα διαφορετικά στάδια που πρέπει να περάσει ο κάθε οργανισμός για να μετασχηματιστεί σε ένα Agile μοντέλο με βασικό κριτήριο επιτυχίας το ισχυρό sponsorship καθώς η Vodafone παγκοσμίως προχωράει στον ίδιο μετασχηματισμό προς έναν αμιγώς Agile οργανισμό. Άλλοι παράγοντες για την επιτυχία είναι η αναγνώριση των λαθών και η παραδοχή της αποτυχίας να μην αποτελούν πλέον ταμπού. Επίσης σε ερώτηση για το πως πείθεις τους αρνητές να ακολουθήσουν ο Ιάσονας απάντησε “είναι πολύ εύκολο να κάνεις dictate στον άλλον τι πρέπει να αλλάξει αλλά πολύ δύσκολο να κοιτάξεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να πεις τι πρέπει να αλλάξεις εσύ” δίνοντας ένα λαμπρό παράδειγμα ηγεσίας.

κ. Τάσος Ιωακ εί μ, Group CIO Head Office Manager στην Eurobank,

Ο κ. Τ. Ιωακείμ, αναφέρθηκε στο Agile transformation που γίνεται στην τράπεζα. Το έναυσμα δόθηκε από την τοποθέτηση του CEO κ. Καραβία για το όραμα της Τράπεζας πριν 4 περίπου χρόνια σε σχέση με την άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πελατών. Ο Τάσος περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια τράπεζα ειδικά λόγω του κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου και την συμμετοχή των enablers (όπως είναι οι Νομικές Υπηρεσίες, το Risk, η Κανονιστική Συμμόρφωση και οι λοιπές διευθύνσεις) που θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως για ένα νέο προϊόν, και πως η Agile μεθοδολογία βοηθά σε αυτή την επικοινωνία. Επίσης, αναφέρθηκε στο ότι “there is no size that fits all”, δηλαδή χρειάζεται να ξέρουμε τι ακριβώς κάνει κάθε μεθοδολογία και να διαλέγουμε από αυτή την εργαλειοθήκη τι είναι πιο κατάλληλο για το κάθε Project. Τέλος παρουσίασε ένα σχετικό βίντεο για το πως η agile μεθοδολογία και εργασία ωφελούν στην βελτίωση και της διάθεσης και της αποδοτικότητας των μελών των ομάδων.

Αγαμέμνων Παπαστεργίου, Senior Director, Digital Banking και Innovation στην Alpha Bank

ο κ. Α. Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στον Ψηφιακό μετασχηματισμό της Τράπεζας και τους βασικούς πυλώνες που τον αποτελούν. Βασικός παράγοντας που οδήγησε στην ανάγκη του μετασχηματισμού αλλά και στην χρήση Agile μεθοδολογιών, ήταν ο εξωτερικός ανταγωνισμός από νέες ψηφιακές τράπεζες αλλά και η ανάγκη για αμεσότερη και καλύτερη κάλυψη των αναγκών των πελατών. Η τράπεζα, μεταξύ άλλων, προχώρησε στην επένδυση για τη δημιουργία ενός νέου digital factory στον Πειραιά καθώς το collocation των ομάδων από διαφορετικές διευθύνσεις που ωφελεί σημαντικά στην διαδικασία του Agile Transformation. Βέβαια, τώρα λόγω της πανδημίας αυτό δεν είναι δυνατό, αλλά όλοι πλέον έστω και ψηφιακά νιώθουν ότι είναι στην ίδια οριζόντια ομάδα. Ως success story ανέφερε ότι η Τράπεζα κατάφερε σε 14 εβδομάδες να κυκλοφορήσει το προϊόν της προπληρωμένης κάρτας Bleep, κάτι που ήταν όντως ριζοσπαστικό για μια συστημική τράπεζα και με τον τρόπο αυτό να διπλασιάσει και το μερίδιό της στην αγορά αυτή.

Χρήστος Ράδο ς , Business Evolutionary & Avid Learner, Managing Director στην Race Consulting Engineers LP

Ο κ. Χρ. Ράδος ξεκίνησε με ένα απλό και συναισθηματικό μάθημα που έλαβε από την μητέρα του η οποία του έδειχνε πάντα τη πίσω όψη του κεντήματός της ώστε να αντιληφθεί την δυσκολία και την περιπλοκότητα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος για να απολαύσει το αποτέλεσμα των κόπων του δηλαδή το όμορφο κέντημα. Αναφέρθηκε αρκετά όπως και προηγούμενοι ομιλητές στο θέμα των συμβάσεων με τους προμηθευτές και με ποια λογική είναι προτιμητέα τα Time and Material συμβόλαια στην Agile μεθοδολογία. Τέλος, ανέφερε ότι το βασικό ζητούμενο είναι “Decrease complexity, increase utilisation” καθώς με τη λογική αυτή οι Agile μεθοδολογίες φέρνουν τα βέλτιστα αποτελέσματα. Οι οργανισμοί που ενστερνίζονται τα παραπάνω και δείχνουν ελαστικότητα στις απαιτήσεις που διαμορφώνονται σε επίπεδο μελετών, ακόμα και σε μεγάλα έργα υποδομής, παραλαμβάνουν τελικά καλύτερο προϊόν με λιγότερο κόστος και σε λιγότερο χρόνο παρά την απουσία λεπτομερών τεχνικών προδιαγραφών από την αρχή των έργων.

Αναζήτηση

Δείτε τα αρχεία