<< Back

Συνέντευξη του Δημήτριου Ζαϊρέ, βραβευθέντα με το PMI Young Professional Award 2020

Blog

Ο Δημήτριος Ζαϊρές, Υπολοχαγός (ΥΠ), είναι αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού με περισσότερα από 8 χρόνια εμπειρίας στη διοίκηση έργων στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και στον τομέα της πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας για το ΝΑΤΟ.


  Πώς συνδέεται η διοίκηση έργων με την επαγγελματική σου πορεία μέχρι σήμερα;

Η διοίκηση έργων είναι μια πραγματικότητα για μένα, τόσο στο επαγγελματικό κομμάτι ως αξιωματικός, όσο και στο ακαδημαϊκό ή και ακόμα και στον τομέα έρευνας, έχοντας τρεις επιστημονικές δημοσιεύσεις. Ο τομέας μου, πλέον, είναι πάνω στη διοίκηση έργων, είτε για ανάπτυξη νέων προϊόντων, διαδικασιών ή τεχνολογίας με εξειδίκευση στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις επιχειρησιακές λειτουργίες οργανισμών, είτε για τη συνεχή βελτίωσή τους (continuous improvement) και τη διαχείριση των αναγκαίων αλλαγών/τροποποιήσεων (change management).

Τα τελευταία 8 και πλέον χρόνια, έχω συμμετάσχει σε ένα ευρύ φάσμα έργων ως Risk & Project Manager σε διεθνές και τοπικό επίπεδο. Η διοίκηση έργων με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα τους συνεργάτες μου, τις δυνατότητες μας ως ομάδα αλλά και την αξία που φέρνει το κάθε μέλος στην επίτευξη των στόχων, συνδυάζοντας την πρακτική εμπειρία σε πολλούς τομείς (cost, schedule, procurement etc.). Άλλωστε, δεν μπορείς να γίνεις ένας διαχειριστής έργου ενώ κάθεσαι μόνο πίσω από ένα γραφείο!


Ποια ήταν η πρώτη επαφή σου με το PMI και για ποιον σκοπό;

H πρώτη επαφή με τη μεθοδολογία του PMI ήταν πίσω στο 2016, όταν παρακολούθησα την εκπαίδευση Sea Land Border Security and Refugees / Arms / Dual-Use Goods Control στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Υποστήριξης Ειρήνης για την εξοικείωση με την έννοια της διαχείρισης διακινδύνευσης (ατομικά και ομαδικά), για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συστήματος συνοριακής διαχείρισης. Παρόλο που προϋπήρχε ήδη εμπειρία από έργα αλλά και από μεθοδολογία στα πλαίσια του ΜΒΑ, είχα εντυπωσιαστεί απο την απλότητα και καθολικότητα των εργαλείων του PMI που με οδήγησε κατευθείαν και μέσα σε μερικούς μήνες να γίνω μέλος του Ινστιτούτου και να αποκτήσω την πιστοποίηση PMI-RMP.

Ωστόσο, η κύρια επαφή, τόσο σε πρακτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εκπαίδευσης, για το PMP Course ήρθε στο ΝATO Rapid Deployable Corps – GR, ως σύνδεσμος πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας και υπεύθυνος για τα αντίστοιχα έργα. Στο πλαίσιο αυτό, ήρθα σε επαφή όχι μόνο με την μεθοδολογία αλλά και με το γενικότερο πλαίσιο του PMI και όλες τις γνωστικές ενότητες (Knowledge Areas), τη σύνδεσή τους με διάφορα προγράμματα, αλλά και το portfolio του στρατηγείου, συμπεριλαμβανομένης της δεοντολογίας και των αξιών του Ινστιτούτου.


Πώς προέκυψε η συμμετοχή σου στο βραβείο PMI Young Professional;

Η πρόταση υποψηφιότητάς μου για το βραβείο προέκυψε από τον εκπαιδευτή μου και στενό συνεργάτη Σχη ε.α Φουρτούνα Αθανάσιο μέλος του PMI και Project & Risk Manager Trainer της Human Asset. Την εποχή που υπηρετούσε ως Director of NATO Logistics στο Μιλάνο, συνέπεσε η περίοδος υποβολής των υποψηφιοτήτων. Λόγω της πολυετούς καλής συνεργασίας μας και βλέποντας το προφίλ μου ως νεαρό CIMIC Project Officer στο Νατοϊκό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης, με πρότεινε στον οργανισμό και έτσι ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής.

Η υποψηφιότητά μου υποστηρίχθηκε σε διεθνές επίπεδο από το Πανεπιστήμιο του Cranfield/Cranfield School of Management του Ηνωμένου Βασιλείου (Professor Emel Aktas, Professor of Supply Chain Analytics), ως διακεκριμένος απόφοιτος του Executive MSc in Logistics & Supply Chain Management αλλά και από τον Συνταγματάρχη (ΥΠ) Θεόδωρο Ζήκο, Υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου.

Η αίτηση υποψηφιότητας ολοκληρώθηκε με την προσεκτική καθοδήγηση του μέντορά μου στο Project Management τα τελευταία 5 χρόνια, Σχη ε.α Ευάγγελο Χρυσοχοΐδη, PhD., PMP, EU DIGIT Portfolio Officer.


Γιατί πιστεύεις ότι ήσουν ένας από τους φιναλίστ του βραβείου για το 2020;

Νομίζω ότι η επιτυχία μου βασίζεται στην ικανότητα να οδηγώ πρωτοποριακά τεχνολογικά έργα στο πεδίο αλυσίδας εφοδιασμού, ακολουθώντας την δεοντολογία και τις αξίες του PMI με τα εργαλεία της μεθοδολογίας του και συνδυάζοντας το ακαδημαϊκό μου προφίλ με επιτυχημένη ηγεσία σε ένα πολυεθνικό περιβάλλον.

Αυτή η ικανότητα συμπληρώνεται με μια νοοτροπία συνεχούς βελτίωσης και την ευαισθησία μου στις στρατιωτικές δραστηριότητες, που επηρεάζουν τόσο το περιβάλλον όσο και την κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, η διάκριση ηρθε καθώς απαντάμε στην ερώτηση: τι αξία φέρνουμε εμείς στον οργανισμό μας και γιατί να επιλέξει κάποιος εμάς μεταξύ των καλύτερων Project Manager. Είναι ένας καλός συνδυασμός του επαγγελματικού και προσωπικού προφίλ, που ενισχύεται από τη διαφορετικότητα και τη νοοτροπία μας.


Ποιες προκλήσεις είχε αυτή την διαδικασία;

Αρχικά, η αίτηση είναι αρκετά απαιτητική, προϋποθέτει λεπτομέρεια και πολύ χρόνο που πρέπει να αφιερωθεί απο τους nominators για να συμπληρωθεί. Η συγκέντρωση όλου του απαραίτητου υλικού, βίντεο δημοσιεύσεων, κτλ., θα πρέπει να συμπτυχθεί προσεκτικά σε μερικές μόνο σελίδες.

Ωστόσο η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα ήταν να φέρω κοντά μου όλους τους εμπλεκόμενους stakeholders (nominators) σε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Η διαδικασία ώστε να αποτυπώσουν τα έργα μου, την προσωπικότητά μου και τη νοοτροπία μου μέσα από τα δικά τους μάτια και με τον τρόπο που αυτοί με βλέπουν, ήταν η πιο δύσκολη και συναρπαστική ανάμνηση για μένα, ειδικά όταν βλέπεις το email ότι περνάς στην τελική φάση αξιολόγησης, καθώς οι υποψηφιότητες είναι αρκετές χιλιάδες κάθε χρονιά.


Ποια πιστεύεις είναι η σημασία του PMI και του επαγγέλματος του Project Manager;

Το επάγγελμα της διαχείρισης έργων είναι σημαντικό επειδή υποστηρίζει τη δημιουργία νέων προϊόντων και διαδικασιών ή την επιτυχή εφαρμογή οποιασδήποτε σημαντικής αλλαγής σε όλα τα είδη επιχείρησης, οργανισμών ή ακόμα και της κοινωνίας, με τη βοήθεια ενος δομημένου τρόπου σκέψης για την επίτευξη του στόχου μέσω της ισορροπίας του τριγώνου πόροι/κόστος/χρόνος, τα οποία επηρεάζουν την ποιότητα.

Ένας διαχειριστής έργου πρέπει να είναι εξειδικευμένος σε πολλούς σημαντικούς τομείς γνώσης, με την προοπτική να διασφαλίσει το επιτυχές αποτέλεσμα ενός έργου και τη διάδραση/ολοκλήρωση του για την υλοποίηση οφέλους στις λειτουργίες των πελατών (επιχείρηση / οργανισμός / κοινωνία).

Από τη δημιουργία του το 1969, το PMI έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό για να υποστηρίξει αυτό το επάγγελμα με εργαλεία, τεκμήρια και εκπαίδευση και, σαν ένας φάρος, να διασφαλίζει στους Project Managers ότι η γνώση που παράγουν, ενώ αντιμετωπίζουν και ξεπερνούν τα ζητήματα στον πραγματικό κόσμο ενός έργου, γίνεται σεβαστή, αποθηκεύεται και αναλύεται, ώστε να προσφέρεται σε δομημένη μορφή προς όφελός τους.

Το Project Management Institute υπάρχει ως κοινότητα, για να προωθήσει την ηθική του δεοντολογία και να παρέχει συνεχή υποστήριξη στο όνειρο κάθε project manager για έναν καλύτερο κόσμο.


Ποια εμπόδια πιστεύεις ότι αντιμετωπίζει ένας project manager στην Ελλάδα σήμερα;

Πολλοί θα θεωρούσαν ότι ο περιορισμός κεφαλαίων είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για έναν Project Manager στην Ελλάδα και η συνεχής απαίτηση να εκτελέσει ένα έργο με λιγότερα χρήματα. Ωστόσο, σας διαβεβαιώ ότι η απαίτηση αυτή, αλλά και η εκτέλεση του έργου σε ακόμα πιο σύντομο χρονοδιάγραμμα με όλο και καλύτερη ποιότητα, είναι μια πάγια διεθνής απαίτηση!

Και αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος του Project Manager. Να μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όλους τους stakeholders και να επικοινωνεί σωστά τα παραδοτέα και τα αποτελέσματα. Ίσως αυτή η έλλειψη κουλτούρας για ένα ευρύτερο stakeholder engagement, με την έννοια της ελευθερίας κινήσεων στον PM (όπως τις αναλύει ο PMI), αλλα και η κουλτούρα του compliance officer με τις αρμοδιότητες παρέμβασης επί του παραδοτέου και του προσωπικού, να συνεχίζουν να αποτελούν τροχοπέδη.

Άλλοι περιορισμοί σίγουρα είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο και η γραφειοκρατία στο ελληνικό περιβάλλον, που επηρεάζουν τα παραδοτέα (κυρίως με έμφαση στην κυκλική οικονομία και την οικονομία διαμοιρασμού) και κάποιες φορές η έλλειψη πολυπολιτισμικής και διεθνούς εμπειρίας στις ομάδες, που μπορεί να περιορίζουν την αναγνώριση ρίσκων και οπτικής, ειδικά σε έργα τεχνολογίας ή ανάπτυξης υπηρεσιών. Ωστόσο, αποτελεί ευκαιρία η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικου σε PM μεθοδολογίες, ώστε να κατανοούν πιο εύκολα τη φάση που βρίσκεται το έργο και τις αρμοδιότητές τους, καθως και να ενσωματώνουν τους παραπάνω περιορισμούς στη διαχείριση των ρίσκων τους.


Ποιες συμβουλές ή προτάσεις θα ήθελες να τονίσεις σχετικά με τον κλάδο γενικότερα;

Ο κλάδος, τα τελευταία χρόνια, δίνει αρκετά μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της βιωσιμότητας των έργων (Sustainability), μετρώντας τον αντίκτυπο σε περιβάλλον, κοινωνία και οικονομία ταυτόχρονα. Ωστόσο και στην Ελλάδα θα έπρεπε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση και να προσαρμόσουμε τις καλές πρακτικές του ESG (Environmental, Social, Governance) μέσα στα project plans, γιατί ως αλυσιδωτή αντίδραση θα μας επηρεάσει άμεσα.

Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι η κατανόηση των επιπτώσεων του COVID-19 ως προς την εκτέλεση των έργων. Είναι μια πραγματικότητα το γεγονός ότι το risk management δεν μπορεί να αποδώσει σε τέτοια γεγονότα και η διαχείριση κρίσεων είναι αναπόφευκτη. Λαμβάνοντας δεδομένη τη νέα κατάσταση ότι αναπάντεχα γεγονότα θα επηρεάζουν και πιθανόν θα οδηγούν έργα σε αποτυχία, είναι σημαντική η ενσωμάτωση και ανάπτυξη της έννοιας Project Resilience, μια συνάρτηση της αντίστασης για αλλαγή και της ταχύτητας ανάκαμψης μέσα στο έργο με ένα πιο δυναμικό risk management.

Σε οσους εμπλέκονται με οποιαδήποτε αρμοδιότητα (procurement, scheduler, risk manager, κλπ.) σε έργα, βασική συμβουλή είναι η συνεχής εναλλαγή σπουδών και εργασιακής εμπειρίας, ώστε να μπορούν να μένουν επικαιροποιημένοι και συγχρονισμένοι με το διεθνές περιβάλλον, καθώς έργα στην Ελλάδα πλέον μπορεί να έχουν διεθνή αντίκτυπο ή εμπορευματοποίηση. Η συνεχής επαφή με διαφορετικα μοντέλα και μεθοδολογίες ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται κάθε φορά στο αντίστοιχο περιβάλλον.

Τέλος και πιο σημαντικό στους Project Managers. Μία μόνο λέξη… ενσυναίσθηση. Να μπορούμε να καταλαβαίνουμε το προσωπικό μας και να του μιλάμε στην δική του γλώσσα, δίνοντας του τα δικά του κίνητρα. Μόνο έτσι θα πάρουμε τη μεγαλύτερη αξία από αυτούς μέσα στην ομάδα μας. Και ίσως να έπρεπε να αναθεωρήσουμε τον όρο, από Project Managers…. σε Project Leaders.


youngprofessionalaward

Βιογραφικό

Ο Δημήτριος Ζαϊρές είναι κάτοχος του Executive MSc in Logistics & SCM του Cranfield University’s School of Management (UK) (Distinction), με πλήρη υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση και κάτοχος ΜΒΑ (1ος) από το Frederick University της Κύπρου. To 2021 συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Ιδρύματος Ωνάση με τους 10 καλύτερους και διακεκριμένους αποφοίτους της τελευταίας 5ετίας για αριστεία στο Project Management.

Το 2020 κέρδισε το βραβείο EFESO Consulting Prize για την εφαρμογή αναλυτικών τεχνικών και μηχανικής μάθησης στην παραγωγή εργοστασίου (μοντέλο πρόβλεψης), που συνδυάστηκε με τη διατριβή του στο πανεπιστήμιο του Cranfield.

Κατέχει τους επαγγελματικούς τίτλους CMILT (Chartered Logistics & Transport), MCIPS (Chartered Procurement & Supply), cESLog / European Senior Logistician, PMI-RMP, ενώ έχει εκπαιδευτεί και σε Six Sigma (Green Belt Level).

Στον ελεύθερο χρόνο του έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε project του OHE (UN online volunteering), ενώ συνεχίζει να προωθεί τις αξίες του PMI στο πεδίο του Supply Chain Resilience & Sustainability για μελλοντικές εφοδιαστικές αλυσίδες στον στρατιωτικό και πολιτικό τομέα.


  thumbnail dimitrios zaires




LinkedIn Profile

Αναζήτηση

Δείτε τα αρχεία